Doe mee met de ‘Pesten, dat kan niet!’-prijs 2025 en win tot €2.500 voor jullie schoolbeleid tegen pesten.

Start met het invullen van de zelfscan voor onderwijs en als jullie score voldoende hoog is, krijgen jullie automatisch een uitnodidging om deel te nemen aan de wedstrijd!

JAARPROGRAMMA

Neem geregeld een kijkje: dit programma wordt nog verder aangevuld in de loop van het werkjaar. Kalendermomenten die onderstreept zijn, bevatten een link naar een pagina met meer info of om jezelf in te schrijven.

 • 2/9/2024: bekendmaking van bouwsteen 1
  (eerste van 10 bouwstenen > vervolgens elke eerste maandag van de maand een nieuwe bouwsteen) (VN KKTP)
 • september 2024 (doorlopend):
 • 1/10/2024: Webinar online pesten voor ouders (GO-ouders / Koogo / VCOV)
   • voor ouders van kinderen/jongeren uit basis- en secundair onderwijs:
   • dinsdag 1 oktober om 20u
   • georganiseerd door de ouderkoepels, inhoud door Veilig Online (Gezinsbond en Childfocus)
 • 7/10/2024: Uitwisselingsmoment online pesten Sport (Sportieq)
   • voor federatie/sportdienst-API’s
   • maandag 7 oktober, 14u – 16u, online
 • 21/11/2024: Uitwisselingsmoment online pesten Sport (Sportieq)
   • voor club-API’s
   • maandag 21 november, 19u30 – 21u30, online
 • 21/02/2025: Uitreiking ‘Pesten, dat kan niet!’-prijzen 2025 (VN KKTP)
 • 17 t.e.m 26/02/2025: De Schaal van M over online pesten (Mediawijs)
 • 25/02/2025: inspiratiemoment WOW-bundel voor secundair onderwijs (Pimento)
 • februari 2025: bekendmaking winnaars van #WijPestvrij 2025 uit sport en jeugd (Sportieq / Tumult)
 • februari 2025: jongerencampagne (WAT WAT / Tumult / Pimento)
 • 12/03/2025: Uitreiking wedstrijd 2025 van De Schaal van M (Mediawijs)
 • juni 2025: Studiedag kennisnetwerk Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten

NIEUW! Wil jouw school haar huidige aanpak van (cyber)pesten verbeteren? Maak dan gebruik van onze evaluatietool voor onderwijs! Met deze zelfscan beoordeel je jouw huidige antipestbeleid aan de hand van 7 essentiële indicatoren en krijg je zicht op jullie sterktes, zwaktes en groeimogelijkheden.

De evaluatietool is gratis en kan op elk moment herhaald worden, zodat jouw school continu kan werken aan een veiligere, fijnere omgeving. Investeer zo in een effectief antipestbeleid en geef pesten geen kans!

Is jouw school klaar om de Gouden Weken te plukken in september en oktober?

Laat je inspireren door deze exclusieve gids ‘Gouden Basis’ voor onderwijs, boordevol concrete tips en suggesties om komend schooljaar een goede start te maken. Kom te weten hoe jullie kunnen inzetten op het vormen van een warme groep om pesten zo goed mogelijk te voorkomen. Ga nu aan de slag voor jullie gouden weken van volgend schooljaar en pluk er een heel jaar de vruchten van!

Recentelijk trokken we al een eerste keer naar de stembus. In oktober staat er ons nog een stemronde te wachten. In aanloop naar deze verkiezingen schreef het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten haar memorandum. Hierin vragen wij de politiek om haar verantwoordelijkheid te nemen aangaande inspanningen om (online) pesten te voorkomen en terug te dringen. Uit de cijfers van het UGent onderzoek Jongeren en Gezondheid (HBSC Vlaanderen) blijkt dat het aantal jongeren dat slachtoffer is van (online) pesten opnieuw in de lift zit, na een kentering in 2018. De noodzaak om samen over (online) pesten te praten en samen juist te reageren, is dan ook groter dan ooit!

Donderdag 1 februari 2024

Uitreiking ‘Pesten, dat kan niet!’-prijs 2024

En de winnaars zijn…

 1. Heilige-Drievuldigheidscollege uit Leuven, onze gouden winnaar
 2. Koca basisonderwijs uit Antwerpen, onze zilveren winnaar
 3. GBS Salto uit Oud-Turnhout, onze bronzen winnaar

Op donderdag 1 februari 2024 werden de ‘Pesten, dat kan niet!’-prijzen uitgereikt aan de 3 scholen die de jury het meest wisten te overtuigen met hun inspanningen om pesten te voorkomen en aan te pakken.

De uitreiking vond plaats bij de winnende school, HDC in Leuven die met een spetterend feest zo de aftrap gaven van de 19de Vlaamse Week tegen Pesten!

Vrijdag 2 februari 2024

Winnaars van #WijPestvrij 2024

Ook in jeugdwerk en sport beweegt heel wat tegen pesten. Onze twee prachtige winnaars van #WijPestvrij2024  zijn Scouts 68 uit Deurne en Go4Gym uit Wevelgem. Zij winnen allebei een begeleid traject van €1.000 en een materiaalprijs van @materiaalmagazijn van €250. Binnenkort gaan zij op stap met de #toolkit ‘Wij Pestvrij’ richting een eigen antipestbeleid. Dikke proficiat en hele veel succes met jullie boeiende traject!

Hoofdwinnaar 2023: VTI Sint-Lucas Menen

10 bouwstenen

KIES KLEUR TEGEN PESTEN, een jaar lang!

School, jeugdbeweging, sportclub, ouderwerking, … Laat je vanaf september elke maand inspireren bij het voorkomen en terugdringen van pesten en volg vanaf september de vernieuwde bouwstenen van Kies Kleur tegen Pesten hier, via facebook en instagram of abonneer je op de nieuwsbrief.

Weldra een nieuwe poster
van de bouwstenen

Doen jullie mee met de bouwstenen,
zetten jullie jullie een jaar lang in tegen pesten?

Laat het zien met de  kleurrijke poster met de 10 bouwstenen. Hang hem op in het klaslokaal of in het lokaal van je jeugdvereniging of sportclub en toon iedereen dat er bij jullie geen plaats is voor pesten!

Wij Pestvrij

Ook in jeugdwerk en sport beweegt heel wat  tegen pesten: Tumult en het Centrum Ethiek in de Sport (ICES) presenteren ‘Wij Pestvrij’, een toolkit én wedstrijd voor jeugdverenigingen en sportclubs. De winnaars van #WijPestvrij-prijs 2024 zijn ondertussen gekend. Zij winnen een fantastisch antipestpakket ter waarde van 1.250 euro. Lees er meer over hier.

Een vraag voor Kies Kleur tegen Pesten?

Contacteer de webshop bij vragen over bestellingen of producten uit onze webshop.

Heb jij een warm hart voor het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten en wil jij ons graag steunen? Alle financiële steun, giften en sponsoring zijn welkom en bespreekbaar.

Contacteer de organisatie voor alle andere vragen.