Aan de slag, het hele jaar rond

De week tegen Pesten is alweer achter de rug, maar pesten voorkomen doe je niet door één weekje campagne-voeren. Ben jij op zoek naar materiaal of een fijne activiteit rond het thema pesten om tijdens het jaar te doen met je klas, Chiro- of Scoutsgroep, voetbalploeg, oudervereniging, lerarenteam of gewoon thuis. Bekijk dan snel het aanbod hieronder van de partners van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten. Zo maak jij het thema ‘pesten’ thuis, in de klas, in je groep of sportclub bespreekbaar en kunnen jullie samen ervoor zorgen dat pesten minder kans maakt, het hele jaar door!

Velen van onze partners bieden ook vormingen aan: neem zeker ook een kijkje op ALLESoverPESTEN.be/vormingen.

Wil jij graag met je groep op een eenvoudige manier werken aan een anti-pestbeleid: check dan zeker de bouwstenen van #eenjaarlangtegenpesten en ontdek dat dat helemaal niet moeilijk hoeft te zijn; je moet er gewoon mee aan de slag 😉

Veel succes!

School Zonder Pesten Goedgevoel Doeboek tegen Pesten
10 – 12 JAAR / ONDERWIJS / THUIS

Goedgevoel Doeboek tegen Pesten

Met dit doeboek leren kinderen op een leuke manier dat pesten niet OK is. Via grappige stripverhalen, spelletjes en de code van de OK-Brigade vinden ze positieve antwoorden en oplossingen. Dit doeboek biedt ouders en leerkrachten tal van mogelijkheden om met de kinderen in gesprek te gaan over pesten en sociale vaardigheden.

ICES Doeboek Time-Out tegen Pesten
10 – 12 JAAR / SPORTCLUB / THUIS

Doeboek ‘Time-Out tegen Pesten’

Dit doeboek wil sportende kinderen van 10 tot 12 jaar helpen om te praten over pesten en om te reageren wanneer ze pestgedrag zien. Olympisch kampioene Nina Derwael en parkouratleet en Ketnetheld Nico Vanhole zijn de fiere TOP-coaches van het doeboek. Hun stripfiguren begeleiden de kinderen doorheen de oefeningen en tips. In het doeboek vind je leuke stripverhalen, nuttige tips, sportieve oefeningen, gezonde recepten, een zoekplaat en een sportief ganzenbord. Sommige activiteiten kan het kind alleen doen, andere spelletjes zijn bedoeld om samen met teamgenoten, ouders of vrienden te spelen.

Joetz podcasts vriendschap
8 – 18 JAAR / LAGER & SECUNDAIR ONDERWIJS

Gratis lespakket met podcast over vriendschap

‘Onderons’ laat kinderen van 8 tot 12 jaar aan het woord in 5 afleveringen. Ze delen hun ervaringen met vriendschap en geven een unieke kijk in hun leefwereld. Zo reiken kinderen elkaar de tools aan om vriendschappen te maken, ruzies op te lossen, om te gaan met groepsdruk, …

Tournée Amicale is een podcast over vriendschap voor en door jongeren van 16 tot 26 jaar. In deze podcastreeks gaat Linde Merckpoel in gesprek over vriendschap met telkens 2 jongeren. Zij delen in 5 afleveringen hun wijsheden, inzichten en ervaringen. Want sharen is caren.

Gezond Leven Geluk in de klas
6 – 18 JAAR / LAGER & SECUNDAIR ONDERWIJS

Geluk in de klas

Leerlingen laten groeien en bloeien en geluk brengen in en met de klas: het zit in de kleine dingen. En ook jij kan daar, samen met je klas, een rol in spelen. Je hoeft dat natuurlijk niet alleen te doen. We helpen jullie graag verder met kant-en-klare materialen zoals de Happy Snacks en lespakketten, tips, vormingen en nog veel meer. Met Gezonde School bieden we tenslotte een kader aan om een coherent welbevindenbeleid uit te bouwen.

Cavaria vorming LGBTI-neg taalgebruik
DIRECTIE, LEERKRACHTEN, LEERLINGENBEGELEIDING / SECUNDAIR ONDERWIJS

Vorming “Hé, homo!” Straattaal of scheldwoord? Hoe reageer je op LGBTI-negatief taalgebruik

Hoe ga je als leerkracht om met dat taalgebruik? Hoe kan je hierop reageren zonder als een politieagent door de school te lopen? Hoe kan je met je leerlingen op een positieve manier in gesprek gaan over het gebruik van LGBTInegatief taalgebruik?

Je komt het allemaal te weten in deze vorming.

Pimento In de pocket
12 – 18 JAAR / ONDERWIJS / JEUGDWERK / VRIJE TIJD / WELZIJN

Interactief boekje ‘In de pocket’

Voorkom pesten door te werken aan groepsbevordering, talenten en weerbaarheid. Dit interactieve boekje met meer dan 43 methodieken doet jongeren samenwerken, geeft hen tips en tricks om steviger in de schoenen te staan en eerlijk hun mening te kunnen zeggen. Plus een inhoudelijke katern over pesten: wat is het, hoe herken ik het, wat kan ik doen als gepeste/omstander?

Bij ‘In de pocket’ hoort een handleiding voor begeleiders.

VSK Welbevindinges
12 – 18 JAAR / SECUNDAIR ONDERWIJS

Gratis lespakket met bordspel Welbevindinges

Welbevindinges is een lespakket voor leerkrachten die met hun middelbare klas spelenderwijs en participatief willen stilstaan rond het welbevindenbeleid op school. Een welbevindenbeleid op school werkt als leerlingen er zich in kunnen vinden. Hoe kan je dit beter checken dan er met hen over te hebben? Ga aan de slag met dit interactieve bordspel en kom te weten wat jouw leerlingen vinden over je welbevindenbeleid, welke obstakels ze zien, welke hulpbronnen ze kennen en gebruiken en met welke goede ideeën ze zitten rond welbevinden op school.

11 – 24 JAAR / SECUNDAIR ONDERWIJS

De 7 dagen WAT WAT Detox Challenge

WAT WAT, hét platform met info op maat van jongeren maakte samen met Chrostin deze 7 dagen WAT WAT Detox Challenge.

Plan alvast wat tijd in tijdens de Week om dagelijks een kort maar krachtige challenge aan te gaan met je klas! Hoe? Bestel de 2 posters, download het draaiboek en volg dag per dag de challenges.

In februari vinden jullie op Instagram, Facebook en Youtube van WAT WAT meer info, tips en interviews over de challenges.

Ouderkoepels brochure Pesten aanpakken voor ouders
OUDERS

Gratis brochure ‘Pesten aanpakken. Wat kunnen ouders doen?’

Vaak vragen ouders zich af wat zij thuis kunnen doen om pestgedrag te voorkomen of pesten te stoppen. De 3 ouderkoepelverenigingen GO! ouders, KOOGO en VCOV ontwikkelden hiervoor de brochure ‘Pesten aanpakken. Wat kunnen ouders doen?’ De brochure legt eerst uit wat pesten is (en waarin het verschilt van plagen en een conflict) en welke vormen pesten kan aannemen. Het grootste deel van de brochure licht via een stappenplan toe hoe ouders thuis aan de slag kunnen gaan als hun kind geconfronteerd wordt met pesten op school. Tot slot bevat de brochure tips over hoe ouders de stap naar school kunnen zetten.

Tumult groepsspel Geluk(t)
12 – 14 JAAR / JEUGDBEWEGING

Gratis groepsspel: GELUK(T)

Hoi leiding! Zin in een tof spel dat jullie 12-14-jarigen uitdaagt om een sterkere groep te worden? Dan val je hier met je gat in de boter. Download de handleiding en het materiaal. Lees alles even door. En voor je het weet, ben je aan het spelen.

DIRECTIE, LEERKRACHTEN, LEERLINGENBEGELEIDING / ONDERWIJS

Gratis flowchart
Eerste Hulp bij Cyberpesten

Cyberpesten is jammer genoeg een realiteit voor veel scholen. In deze flowchart voorziet Mediawijs een stappenplan om cyberpesten te herkennen en aan te pakken op school. Daarnaast vind je, aan de achterzijde, ook verschillende handvaten en technieken om cyberpesten aan te pakken en tips om het gesprek aan te gaan met alle betrokkenen.

OUDERS

Gratis webinar
‘Praten met tieners over pesten & weerbaarheid’

Tieners geven elkaar al eens kwetsende opmerkingen, bijvoorbeeld als iemand zich wat anders gedraagt dan wat gezien wordt als ‘de norm’. Erger is het als er sprake is van pesten. Welke vragen hebben jongeren zelf over pesten? Hoe ga je hierover als ouder met hen in gesprek? En wat vinden tieners de beste manier om op pestgedrag te reageren?

Meer informatie om te werken rond pesten?

Op deze websites staan er heel wat tools en informatie die je kunnen inspireren bij het werken aan je antipestbeleid.

ALLESoverPESTEN.be, dé informatiesite over pesten (voorkomen & aanpakken) van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten bundelt bestaande, betrouwbare en erecente info over pesten. Het biedt hulp in de strijd tegen pesten aan kinderen &jongeren, ouders en alle begeleiders van kinderen & jongeren uit zowel onderwijs, sport enjeugdwerk. Je vindt er naast antwoorden op de meest gestelde vragen, algemene info & cijfers, een aanbod aan vormingen en zelfscans ook handige wegwijzers die je op weg zetten hoe pesten aan te pakken en wie je daarbij kan helpen.

Logo Wat Wat

WAT WAT is er voor jongeren van 11 tot 24 jaar, met antwoorden op veelgestelde vragen maar ook échte, herkenbare en inspirerende verhalen en filmpjes van andere jongeren. Ook de concrete hulplijnen die je op onze ‘Ik zoek hulp!’ vindt, vind je hier terug. – Kijk bij het thema (cyber)pesten.

KlasCement is er voor leerkrachten. Alles wat bedacht is met het oog op gebruik in het onderwijs kan hier een plaats krijgen. Leerkrachten delen er hun zelfgemaakt lesmateriaal, maar ook organisaties die iets uitwerken voor het onderwijs plaatsen dat op KlasCement. Wij verwijzen vooral graag door naar de themapagina Nee tegen pesten.