19de Vlaamse Week tegen Pesten 2024

Zeggen jullie ook ‘nee tegen pesten’ en roepen jullie tijdens de Week, samen met ons, iedereen op om zich een jaar lang in te zetten tegen pesten? Doe mee en toon dat pesten bij jullie geen plaats heeft, niet tijdens de Week, niet tijdens de rest van het jaar, nooit! Samen tegen pesten!

De 19de Vlaamse Week tegen Pesten zal dit jaar voor een laatste keer doorgaan in februari: van vrijdag 2 t.e.m. 9 februari 2024.

Vanaf 2024-2025 verplaatsen we onze campagne – samen met Stip-it van Ketnet, MNM en Radio2 – naar september. Zo kunnen we vanaf het begin van het werkjaar voor scholen, sportclubs, jeugdbewegingen en jeugdhulp inzetten op een jaar lang tegen pesten.

 • 2023-2024: Vlaamse Week tegen Pesten van 2 t.e.m. 9 februari 2024
 • 2024-2025: september ’24: kick-off van onze vernieuwde campagne waarbij we ons allen een heel jaar lang inzetten tegen pesten i.s.m. Stip-it van Ketnet, MNM en Radio2: meer info volgt spoedig.

Er zal vanaf 2024-2025 dus geen Week tegen Pesten in februari meer zijn, maar in september geven we samen de aftrap van een jaar lang tegen pesten!

Waarom deze verschuiving en wat betekent dit concreet?

 • Waarom deze aanpassing? Net als vele scholen, verenigingen en jeugdhulp willen we vanuit het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten en VRT nog meer het signaal geven dat een campagneweek maar een beginpunt is. Pesten voorkomen en aanpakken, dat is iets waar je een jaar lang in investeert, samen met kinderen, jongeren, leerkrachten, begeleiders, ouders, … Dat belangrijke signaal geven we graag aan het begin van het school- en werkjaar!
 • Komt er nieuw materiaal van Stip It, Ketnet, MNM, Radio 2 tijdens de Week van 2 t.e.m. 9 februari 2024? Neen, er zal geen nieuw lied of dans zijn voor deze Week. Bij VRT bereiden ze zich al volop voor om samen in september 2024 een knallende start te geven aan een jaar lang tegen pesten.
 • Wat mogen jullie wél verwachten voor de Vlaamse Week tegen Pesten in februari? Zoals alle jaren zal het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten en al haar partners ervoor zorgen dat ook dit jaar, deze Vlaamse Week tegen Pesten in februari gevierd kan worden voor alle inspanningen die jullie en wij leveren om pesten minder kans te geven! Hou dus onze website en social media goed in de gaten en zet alvast 2 t.e.m. 9 februari in jullie agenda’s! We laten samen horen dat pesten echt niet kan!

Doe mee met de Week tegen Pesten:

Ontdek het aanbod van onze partners

Ben jij op zoek naar materiaal of een fijne activiteit rond het thema pesten om te doen met je klas, jeugdbeweging, sportclub, oudervereniging, lerarenteam of gewoon thuis. Bekijk dan snel het aanbod van de partners van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten. Zo maak jij het thema ‘pesten’ bespreekbaar!

7 Dagen WAT WAT Detox Challenge

WAT WAT, hét platform met info op maat van jongeren, maakte samen met Chrostin deze 7 Dagen WAT WAT Detox Challenge.

Plan alvast wat tijd in tijdens de Week om dagelijks een korte maar krachtige challenge aan te gaan met de klas! Download het handige draaiboek en volg dag per dag de challenges.

Hou het Instagram en TikTokkanaal van WAT WAT in de gaten vanaf begin februari voor info & tips voor en door jongeren.

Check onze webshop

Laat iedereen weten dat pesten niet oké is en laat hen zien dat het geen plaats heeft in jullie werking! Maak jullie boodschap visueel en ga aan de slag! Bestel de poster van #EenJaarLangTegenPesten, draag de polsbandjes, lees de Jommekes-strip en ga in gesprek, geef kinderen & jongeren of ouders een handige houvast bij pestsituaties met de wegwijzers, …

Laat je inspireren door de goede praktijken van anderen

Tijdens de Week tegen Pesten maken we de winnaars bekend van de ‘Pesten, dat kan niet!’-prijs 2024 voor onderwijs en de WijPestvrij-wedstrijd voor sport en jeugd. Zij delen met jullie hun ‘best practices’: laat je inspireren en misschien worden jullie dan wel de winaars van volgend jaar?

Lees meer over:

De Vlaamse Week tegen Pesten is een initiatief van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten in samenwerking met WAT WAT en met de steun van de Vlaamse Overheid en Uitgeverij Pelckmans.

                       

Dit was de Vlaamse Week tegen Pesten 2023

De 18de Vlaamse Week tegen Pesten ging van start op vrijdag 10 februari 2023 met het thema #eenjaarlangtegenpesten, iedereen telt: hier hoort iedereen erbij. Want pesten stop je niet met één week campagne voeren. Het verdient een jaar lang de nodige aandacht, opdat iedereen zich het hele jaar goed kan voelen en bij de groep kan horen.

De Vlaamse Week tegen Pesten is een initiatief van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten, dat bestaat uit 22 partners.

‘Pesten, dat kan niet!’-prijs 2023:
en de winaar is …

VTI Sint Lucas uit Menen

Naar jaarlijkse traditie werd ook dit jaar de week feestelijk ingezet op de winnende school van de ‘Pesten, dat kan niet!’-prijs: VTI Sint-Lucas uit Menen. Zij wisten de jury te overtuigen met hun school-omvattend antipestbeleid en beschikten over een sterke, onderbouwde visie waarbij de klemtoon ligt op het welbevinden van de leerlingen. Zij gingen aan de haal met de hoofdprijs van 2.500 euro.

Naast de hoofdwinnaar selecteerde onze jury nog negen laureaten. Zij wonnen allemaal 500 euro voor hun anti-pestbeleid:

in alfabetische volgorde:

 • Broederschool, Lokeren (BuSO)
 • Clementiaanschool, Pelt (BuBaO)
 • De Buidtelberg, Houthalen-Helchteren (BuBaO)
 • KBO Leupegem-Melden, Oudenaarde (BO)
 • Vrije Basisschool OLV, Kruibeke (BO)
 • Sint-Lievenscollege, Gent (SO)
 • Sint-Luciaschool, Rijkevorsel (BaO)
 • Styrka Lager Onderwijs, Gent (BuBaO)
 • BuSO Ter Engelen, Maaseik (BuSO)

Gouden winnaar: VTI Sint-Lucas:

Scroll door onze zilveren laureaten:

Ook dit jaar bezocht Koningin Mathilde in het kader van de Week tegen Pesten één van de winnende scholen van de ‘Pesten, dat kan niet!’-prijs 2023. Dit jaar viel de eer te beurt aan de zilveren laureaat Sint-Lievenscollege uit Gent. Leerlingen stelden hun acties en anti-pestbeleid voor aan de koningin aan de hand van een mini-beurs. Zo volgde ze o.a. een ‘Conflix’-gesprek, waarbij leerlingen zelf pesterijen trachten te ontmijnen.

Winnaars van #WijPestvrij2023:
Ge-Baek Taekwon-Do en Speelplein Pinokio

Naast de wedstrijd voor onderwijs lanceerden Tumult en Centrum Ethiek in de Sport de wedstrijd ‘Wij Pestvrij’ voor sport en jeugd, naar aanleiding van de ontwikkeling van hun toolkit ‘Wij Pestvrij’. Met deze toolkit kan elke jeugdvereniging of sportclub zelf aan de slag in de creatie van een doeltreffend en haalbaar antipestbeleid. De toolkit is gratis te downloaden. De winnaars van de ‘Wij Pestvrij’-wedstrijd krijgen een begeleid traject en sport- en spelmateriaal om deze toolkit te implementeren.

In 2023 gingen onze prijzen naar de 2 gemotiveerde winnaars speelplein Pinokio uit Herzele en ITF Ge-Baek Taekwond-Do uit Lokeren. Wij wensen hen alvast veel succes met het traject!

Willen jullie ook wel zo’n begeleid traject winnen? Ga dan snel naar WijPestvrij.be en stel jullie jeugdbeweging of sportclub kandidaat voor 2024!

De Week vierden we samen, met jullie en met onze mediapartners Ketnet, Radio2, MNM en WAT WAT. Ook zij hadden weer heel wat in petto!

Boegbeelden van de actie waren dit jaar Ketnet-wrapper Sarah Mouhamou, Radio2-presentatrice Karolien Debecker en MNM-Dj Brahim Attaeb. Ook #LikeMe-sterren Francisco Schuster en Lotte De Clerck zetten zich als muzikale boegbeelden in voor de actie, zij zorgden voor het nieuwe themanummer ‘Dromen’. De boegbeelden riepen gans Vlaanderen op om de lijn te trekken tegen pesten. Jong en oud vormden samen wel meer dan 32.000 meter stippenlijn!

We sloten de 18de Vlaamse Week tegen Pesten af in Aarschot op zaterdag 18/02 met de langste stippenlijn. Om klokslag 13u sloegen zo’n 2.000 aanwezigen hun gestipte handen in elkaar en vormden zo één lange ketting tegen pesten. Onder hen heel wat bekende Vlamingen zoals weerman Bram Verbruggen, presentatrice Kawtar Ehlalouch, #LikeMe-sterren Lotte en Francisco, Ketnet-wrapper Sarah Mouhamou en uiteraard Burgemeester Gwendolyn Rutten. Achteraf kon iedereen terecht in Park Schoonhoven voor een STIP IT-dag met springkastelen, een antipestspel en vormingen voor animatoren. Francesco en Lotte van #LikeMe sprongen zelfs even het podium op voor een optreden. Verder was er een foodtruckfestival waar iedereen terecht kon voor een hapje en een drankje.

Jongerenplatform WAT WAT riep tijdens de Vlaamse Week tegen Pesten jongeren op om hun goede voorbeeld of goede voornemen te delen voor een jaar lang zonder pestgedrag. Wie daarvan een foto of video deelde tijdens de Week maakte kans op een graffitimuur met de hele groep. Inspiratie om aan de slag te gaan tijdens de Week werd aangeboden in de vorm van de 7 Days WAT WAT Detox Challenge, waarbij leerlingen en leerkrachten uit het secundair (maar ook leiders, leden, sporters en trainers) uitgedaagd werden om de positieve vibes in de groep een boost te geven. Wie WAT WAT tijdens de Week volgde op Instagram en Facebook kon daar getuigenissen en tips van andere jongeren ontdekken, alsook info op maat van jongeren over hoe je kan omgaan met pestgedrag en wat je kan doen om het te voorkomen.

Dit was de Vlaamse Week tegen Pesten 2022

‘Pesten, dat kan niet!’-prijs 2022

De winnaar van 2022 werd VBS Imelda uit Sint-Jans-Molenbeek. Tijdens een feestelijke receptie mét dans van de leerlingen, namen zij op 18 februari hun prijs in ontvangst en trapten zo de Week 2022 op gang. 

 

Naast de hoofdwinnaar selecteerden onze jury nog negen laureaten: zij wonnen elks 500 euro voor hun anti-pestbeleid.

 • Ervaringsgerichte basisschool De Sterrebloem, Meigem (BaO)
 • BS De Toverwijzer, Tienen (BaO)
 • Element, Sint-Andries-Brugge (SO)
 • Eymardschool BuSO, Lommel (SO)
 • GBS Lindenlaan, Beveren (BaO)
 • Paridaensinstituut, Leuven (SO)
 • VBS Sint-Alena, Dilbeek (BaO)
 • VBS Spes Nostra, Heule (BaO)
 • SBSO Zonnebos, ’s Gravenwezel (SO)

 

STIP IT 2022 met Ketnet!

En met MNM! En met Radio 2!

Uiteraard was STIP IT terug van de partij en zagen we de 4 stippen opnieuw opduiken als krachtig symbool tegen pesten. Maar dit jaar niet enkel bij jongeren: ook volwassenen trekken mee aan de kar. Ketnet en het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten trommelden Radio 2 en MNM op om mee hun krachtige schouders onder deze actie te zetten. Zo werden we niet enkel gesteund door een nieuwe nieuwe song en videoclip, maar ook nieuwe boegbeelden en tal van verhalen bij Ketnet, Radio 2 en MNM!

 

STIP IT Challenge

Voor de eerste keer werd de STIP IT-challenges voor lagere scholen, secundaire scholen, jeugdverenigingen en sportclubs georganiseerd. In de categorie lagere school ging het SJC Oude-Bareel aan de haal met het prijzenpakket, in de categorie secundaire school won het VTI Sint-Lucas, de Chiromeisjes Loenhout wonnen in de categorie jeugdwerking en tot slot in de categorie sportvereniging won de HSK Kunstschaatsclub. De winnende lagere school is dankzij deze challenge uitgenodigd tijdens de Stip It Live uitzending, de slotshow van de Week tegen Pesten op Ketnet.

 

Een vraag voor Kies Kleur tegen Pesten?

Contacteer de webshop bij vragen over bestellingen of producten uit onze webshop.

Heb jij een warm hart voor het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten en wil jij ons graag steunen? Alle financiële steun, giften en sponsoring zijn welkom en bespreekbaar.

Contacteer de organisatie voor alle andere vragen.