Doe mee met de ‘Pesten, dat kan niet!’-prijs 2025 en win tot €2.500 voor jullie schoolbeleid tegen pesten.

Start met het invullen van de zelfscan voor onderwijs en als jullie score voldoende hoog is, krijgen jullie automatisch een uitnodidging om deel te nemen aan de wedstrijd!

‘Pesten, dat kan niet!’-prijs 2024

Op donderdag 1 februari 2024 werd de 19de Week tegen Pesten feestelijk afgetrapt bij de gouden winnaar van de ‘Pesten, dat kan niet!’-prijs 2024: het Heilig Drievuldigheidscollege in Leuven. Zij wonnen 2.500 euro voor hun antipestbeleid. 

De Leuvense school HDC overtuigde de jury met hun Switch-team, zesdejaars die zelf andere leerlingen helpen wanneer ze bijvoorbeeld gepest worden, door bemiddelingsgesprekken tussen de verschillende partijen te begeleiden. Ze worden ondersteund door een werkgroep van leerkrachten en STIPP (Sterk In Pest Preventie).

Ook Koca basisonderwijs uit Antwerpen en GBS Salto uit Oud-Turnhout werden beloond voor hun inspanningen om pesten te voorkomen en aan te pakken. Zij werden respectievelijk zilveren en bronzen winnaar van de wedstrijd. Lees meer over hun goede praktijken in het juryrapport en laat je inspireren!

Wat is de ‘Pesten, dat kan niet!’-prijs?

Maakt jouw school werk van een antipestbeleid? Kies Kleur tegen Pesten beloont jaarlijks de strafste scholen met mooie prijzen! Vul de Zelfscan Pesten Onderwijs van ALLESoverPESTEN in en krijg een rapport van je huidige antipestbeleid. Als jouw school een hoge score heeft, krijg je automatisch een uitnodiging om deel te nemen aan de volgende editie van de ‘Pesten, dat kan niet!’-prijs.

Van kleine dorpsschool tot stadsgigant, van ASO tot Buitengewoon Onderwijs, van basisonderwijs tot secundair: alle scholen komen aan bod en leggen elk hun eigen accenten.

Belangrijk: de prijs is een beloning van je huidige antipestbeleid, het zijn geen ‘subsidies’ voor toekomstige plannen. Het is een erkenning voor het werk dat scholen leveren om (cyber)pesten te voorkomen en aan te pakken, niet omdat ze ‘100% pestvrij’ zouden zijn. Met de prijs wil het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten deze inspanningen vieren, belonen en verder stimuleren.

De juryleden zijn experten uit de onderzoekswereld, het onderwijs, jeugdwerk en middenveld. Zij kiezen de gouden, zilveren en bronzen winnaars. Meer info over de jury.

De prijzenpot:

1ste prijs = gouden winnaar: 2.500 euro.
2de prijs = zilveren winnaar: 1.500 euro + 500 euro vormingbudget*
3de prijs = bronzen winnaar: 1.000 euro + 500 euro vormingsbudget*.
4de en 5de plaats: beide scholen ontvangen 500 euro vormingsbudget*

* voor een vorming van de partners van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten.

Dit waren onze winaars van 2023:

Wil jouw school deelnemen aan de volgende editie van de ‘Pesten, dat kan niet!’-prijs?
Hierbij het verloop van de wedstrijd

1. Doe de zelfscan voor onderwijs op ALLESoverPESTEN.be

Deze gratis evaluatietool voor onderwijs helpt jouw school in de zelfbeoordeling van het huidige antipestbeleid. Op basis van 7 hoofdindicatoren zoals o.a. de beleidsvisie, wordt er gepeild naar de sterktes, zwaktes- en groeimogelijkheden van het antipestbeleid van jouw school. Op deze manier krijg je een overzicht van waar jouw school staat in het voorkomen en aanpakken van (cyber)pesten. Deze evaluatie-oefening is gratis en kan ten allen tijde herhaald worden, om jouw antipestbeleid telkens te verbeteren.

Scoort jouw school hoog op deze zelfscan, dan krijg je een uitnodiging om deel te nemen aan komende ‘Pesten, dat kan niet!’-prijs. Je krijgt dan een mail met een link naar een deelnameformulier met extra vragen (het deelnamedossier; zie puntje 2). Dit deelnameformulier dient voor 30 september 2024 ingevuld ingediend te worden.

2. Vul het extra deelnamedossier in

Deed jij de zelfscan en scoorde jouw school hoog, dan krijg jij automatisch een mailtje met de vraag of jullie interesse hebben in deelname aan de komende ‘Pesten, dat kan niet!’-prijs. Om deel te nemen aan de wedstrijd zal je gevraagd worden om via een extra deelnamedossier jullie acties nog verder toe te lichten. Het indienen van dit deelnamedossier kan t.e.m. 29 september 2024: de wedstrijd wordt afgesloten op 30 september 2024. Belangrijk: de prijzen zijn een erkenning voor je bestaand antipestbeleid, het zijn geen subsidies voor toekomstige plannen.

3. De jury nodigt de geselecteerden uit voor een gesprek

Op basis van de ingediende deelnamedossiers selecteert onze jury van de ‘Pesten, dat kan niet!’-prijs de vijf strafste scholen. Zij worden vervolgens uitgenodigd om hun school en antipestbeleid ‘live’ voor te stellen aan de jury tijdens een presentatie en vragenronde. Deze presentatiedag wordt georganiseerd in november (exacte datum nog te bepalen) in Mechelen (Brusselsepoortstraat 8). De jury kiest na deze presentaties de winnaars.

4. Prijsuitreiking

De prijsuitreiking van vindt jaarlijks plaats in de school die de hoofdprijs wint, op de voorlaatste vrijdag voor de krokusvakantie. In samenwerking met de school en in aanwezigheid van de zilveren en bronzen winnaars laten we daar op feestelijke wijze zien/horen dat we pesten echt niet oké vinden en wat wij doen om (cyber)pesten te voorkomen en aanpakken.

Meer informatie?
Mail naar info@kieskleurtegenpesten.be