Wij doen mee! Jullie ook?
Ben jij op zoek naar materiaal of een fijne activiteit rond het thema pesten om tijdens de Week tegen Pesten te doen met je klas, Chiro- of Scoutsgroep, voetbalploeg, oudervereniging, lerarenteam of gewoon thuis. Hieronder vinden jullie het aanbod van de partners van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten.
Komende weken zal het aanbod en deze pagina aangevuld worden en groeien…
Kom dus regelmatig eens kijken!
ALLE ORGANISATIES DIE WERKEN MET KINDEREN & JONGEREN:
SCHOLEN, SPORTCLUBS, JEUGDVERENIGINGEN, …
Vormingen over het thema pesten
Bekijk de vele vormingen over het thema pesten, aangeboden door de partners van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten op ALLESoverPESTEN.be/vormingen.
ALLE ORGANISATIES DIE WERKEN MET KINDEREN & JONGEREN:
SCHOLEN, SPORTCLUBS, JEUGDVERENIGINGEN, …
Bouwstenen van #Een Jaar Lang Tegen Pesten
Wil jij graag met je groep op een eenvoudige manier werken aan een anti-pestbeleid: check dan zeker de bouwstenen van #eenjaarlangtegenpesten (#EJLTP) en ontdek dat dat helemaal niet moeilijk hoeft te zijn; je moet er gewoon mee aan de slag 😉.
ALLE ORGANISATIES DIE WERKEN MET KINDEREN & JONGEREN:
SCHOLEN, SPORTCLUBS, JEUGDVERENIGINGEN, …
Wegwijzers van ALLESoverPESTEN
Wil jij graag met je groep op een eenvoudige manier werken aan een anti-pestbeleid: check dan zeker de bouwstenen van #eenjaarlangtegenpesten (#EJLTP) en ontdek dat dat helemaal niet moeilijk hoeft te zijn; je moet er gewoon mee aan de slag 😉.
11 – 24 JAAR / SECUNDAIR ONDERWIJS
De 7 dagen WAT WAT Detox Challenge
WAT WAT, hét platform met info op maat van jongeren maakte samen met Chrostin deze 7 dagen WAT WAT Detox Challenge.
Plan alvast wat tijd in tijdens de Week om dagelijks een kort maar krachtige challenge aan te gaan met je klas! Hoe? Bestel de 2 posters, download het draaiboek en volg dag per dag de challenges.
In februari vinden jullie op Instagram, Facebook en Youtube van WAT WAT meer info, tips en interviews over de challenges.
6 – 18 JAAR / LAGER & SECUNDAIR ONDERWIJS
Geluk in de klas
Leerlingen laten groeien en bloeien en geluk brengen in en met de klas: het zit in de kleine dingen. En ook jij kan daar, samen met je klas, een rol in spelen. Je hoeft dat natuurlijk niet alleen te doen. We helpen jullie graag verder met kant-en-klare materialen zoals de Happy Snacks en lespakketten, tips, vormingen en nog veel meer. Met Gezonde School bieden we tenslotte een kader aan om een coherent welbevindenbeleid uit te bouwen.
12 – 18 JAAR / ONDERWIJS / JEUGDWERK / VRIJE TIJD / WELZIJN
Interactief boekje ‘In de pocket’
Voorkom pesten door te werken aan groepsbevordering, talenten en weerbaarheid. Dit interactieve boekje met meer dan 43 methodieken doet jongeren samenwerken, geeft hen tips en tricks om steviger in de schoenen te staan en eerlijk hun mening te kunnen zeggen. Plus een inhoudelijke katern over pesten: wat is het, hoe herken ik het, wat kan ik doen als gepeste/omstander?
Bij ‘In de pocket’ hoort een handleiding voor begeleiders.
12 – 18 JAAR / SECUNDAIR ONDERWIJS
Gratis lespakket met bordspel Welbevindinges
Welbevindinges is een lespakket voor leerkrachten die met hun middelbare klas spelenderwijs en participatief willen stilstaan rond het welbevindenbeleid op school. Een welbevindenbeleid op school werkt als leerlingen er zich in kunnen vinden. Hoe kan je dit beter checken dan er met hen over te hebben? Ga aan de slag met dit interactieve bordspel en kom te weten wat jouw leerlingen vinden over je welbevindenbeleid, welke obstakels ze zien, welke hulpbronnen ze kennen en gebruiken en met welke goede ideeën ze zitten rond welbevinden op school.
10 – 12 JAAR / SPORTCLUB / THUIS
Doeboek ‘Time-Out tegen Pesten’
Dit doeboek wil sportende kinderen van 10 tot 12 jaar helpen om te praten over pesten en om te reageren wanneer ze pestgedrag zien. Olympisch kampioene Nina Derwael en parkouratleet en Ketnetheld Nico Vanhole zijn de fiere TOP-coaches van het doeboek. Hun stripfiguren begeleiden de kinderen doorheen de oefeningen en tips. In het doeboek vind je leuke stripverhalen, nuttige tips, sportieve oefeningen, gezonde recepten, een zoekplaat en een sportief ganzenbord. Sommige activiteiten kan het kind alleen doen, andere spelletjes zijn bedoeld om samen met teamgenoten, ouders of vrienden te spelen.
OUDERS
Gratis brochure ‘Pesten aanpakken. Wat kunnen ouders doen?’
Vaak vragen ouders zich af wat zij thuis kunnen doen om pestgedrag te voorkomen of pesten te stoppen. De 3 ouderkoepelverenigingen GO! ouders, KOOGO en VCOV ontwikkelden hiervoor de brochure ‘Pesten aanpakken. Wat kunnen ouders doen?’ De brochure legt eerst uit wat pesten is (en waarin het verschilt van plagen en een conflict) en welke vormen pesten kan aannemen. Het grootste deel van de brochure licht via een stappenplan toe hoe ouders thuis aan de slag kunnen gaan als hun kind geconfronteerd wordt met pesten op school. Tot slot bevat de brochure tips over hoe ouders de stap naar school kunnen zetten.
10 – 12 JAAR / ONDERWIJS / THUIS
Goedgevoel Doeboek tegen Pesten
Met dit doeboek leren kinderen op een leuke manier dat pesten niet OK is. Via grappige stripverhalen, spelletjes en de code van de OK-Brigade vinden ze positieve antwoorden en oplossingen. Dit doeboek biedt ouders en leerkrachten tal van mogelijkheden om met de kinderen in gesprek te gaan over pesten en sociale vaardigheden.
8 – 18 JAAR / LAGER & SECUNDAIR ONDERWIJS
Gratis lespakket met podcast over vriendschap
‘Onderons’ laat kinderen van 8 tot 12 jaar aan het woord in 5 afleveringen. Ze delen hun ervaringen met vriendschap en geven een unieke kijk in hun leefwereld. Zo reiken kinderen elkaar de tools aan om vriendschappen te maken, ruzies op te lossen, om te gaan met groepsdruk, …
Tournée Amicale is een podcast over vriendschap voor en door jongeren van 16 tot 26 jaar. In deze podcastreeks gaat Linde Merckpoel in gesprek over vriendschap met telkens 2 jongeren. Zij delen in 5 afleveringen hun wijsheden, inzichten en ervaringen. Want sharen is caren.
12 – 14 JAAR / JEUGDBEWEGING
Gratis groepsspel: GELUK(T)
Hoi leiding! Zin in een tof spel dat jullie 12-14-jarigen uitdaagt om een sterkere groep te worden? Dan val je hier met je gat in de boter. Download de handleiding en het materiaal. Lees alles even door. En voor je het weet, ben je aan het spelen.
DIRECTIE, LEERKRACHTEN, LEERLINGENBEGELEIDING / ONDERWIJS
Gratis flowchart
Eerste Hulp bij Cyberpesten
Cyberpesten is jammer genoeg een realiteit voor veel scholen. In deze flowchart voorziet Mediawijs een stappenplan om cyberpesten te herkennen en aan te pakken op school. Daarnaast vind je, aan de achterzijde, ook verschillende handvaten en technieken om cyberpesten aan te pakken en tips om het gesprek aan te gaan met alle betrokkenen.
Meer informatie om te werken rond pesten?
Op deze websites staan er heel wat tools en informatie die je kunnen inspireren bij het werken aan je antipestbeleid.
ALLESoverPESTEN.be, dé informatiesite over pesten (voorkomen & aanpakken) van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten bundelt bestaande, betrouwbare en erecente info over pesten. Het biedt hulp in de strijd tegen pesten aan kinderen &jongeren, ouders en alle begeleiders van kinderen & jongeren uit zowel onderwijs, sport enjeugdwerk. Je vindt er naast antwoorden op de meest gestelde vragen, algemene info & cijfers, een aanbod aan vormingen en zelfscans ook handige wegwijzers die je op weg zetten hoe pesten aan te pakken en wie je daarbij kan helpen.
WAT WAT is er voor jongeren van 11 tot 24 jaar, met antwoorden op veelgestelde vragen maar ook échte, herkenbare en inspirerende verhalen en filmpjes van andere jongeren. Ook de concrete hulplijnen die je op onze ‘Ik zoek hulp!’ vindt, vind je hier terug. – Kijk bij het thema (cyber)pesten.
KlasCement is er voor leerkrachten. Alles wat bedacht is met het oog op gebruik in het onderwijs kan hier een plaats krijgen. Leerkrachten delen er hun zelfgemaakt lesmateriaal, maar ook organisaties die iets uitwerken voor het onderwijs plaatsen dat op KlasCement. Wij verwijzen vooral graag door naar de themapagina Nee tegen pesten.