Wij doen mee! Jullie ook?

Zijn jullie op zoek naar materiaal of een fijne activiteit rond het thema pesten om tijdens de Week tegen Pesten te doen met je klas, Chiro- of Scoutsgroep, voetbalploeg, oudervereniging, lerarenteam of gewoon thuis? Hieronder vinden jullie het aanbod van de partners van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten.

Om jullie sneller een overzicht te geven in het grote aanbod van onze partners splitsten we dit op per sector. Zo is er aanbod voor onderwijs, sport, jeugdwerking of ouders. Sommige dingen zijn niet ontwikkeld voor of door een welbepaalde sector en voor iedereen geschikt: deze plaatsten we onder de noemer sectoroverschrijdend. Deze onderverdeling is uiteraard maar een leidraad: bekijk gerust het gehele aanbod en kies zelf wat bruikbaar is voor jullie.

Sectoroverschrijdend

VANAF 8 JAAR / ONDERWIJS / JEUGDWERK / SPORT / THUIS

Gwanders – coöperatief inlevingsspel rond Anders Zijn

Met Gwanders ontdekken kinderen de kracht van de verschillen en vieren ze het anders zijn. Het spel is opgebouwd in 2 delen. In het eerste deel leren de spelers de personages stap voor stap kennen, probeer dit gedeelte online. In het tweede deel merken de spelers, door zich in te leven in de 4 personages, dat anders zijn gewoonweg dik OK is. De speldoos omvat beide delen!

VANAF 10 JAAR / ONDERWIJS / JEUGDWERK / SPORT / THUIS

Jommeke & Het verpeste kamp

Jommeke en zijn vrienden vertrekken op kamp en krijgen te maken met een pestsituatie. Lees het avontuur van Jommeke en bespreek het met je kinderen: wat gebeurde er juist, hoe reageerden Jommeke en zijn vrienden, hoe losten ze het probleem op, …
Deze speciale editie telt een extra bijlage over pesten: wat is pesten, hoe omgaan met pesten en hoe pesten voorkomen. Het dossier is een handige leidraad voor iedereen die kinderen begeleidt: van leraars, jeugdbegeleiders tot sportcoaches.

VANAF 10 JAAR / ONDERWIJS / JEUGDWERK / SPORT / THUIS

STOP (CYBER)PESTEN wegwijzer voor kinderen en jongeren

De wegwijzer helpt kinderen en jongeren om stappen te zetten als ze te maken krijgen met pesten: zowel voor zij die gepest worden, als omstaanders en pesters. Wat kan je doen en bij wie kan je terecht.

Je kan de wegwijzer GRATIS downloaden op printbaar A4-formaat of bestellen als bladwijzer/kaart op onze webshop.

10 – 14 JAAR / ONDERWIJS / JEUGDWERK / SPORT / THUIS

Video-reeks ‘Nee is altijd oké’

‘Nee’ zeggen is altijd oké: die belangrijke boodschap wil de minister van Jeugd samen met Ketnet aan kinderen meegeven. In 6 filmpjes spelen de Ketnetwrappers herkenbare situaties uit het leven van kinderen na en tonen hen zo dat het oké is om grenzen te stellen.

Pimento In de pocket
12 – 18 JAAR / ONDERWIJS / JEUGDWERK / VRIJE TIJD / WELZIJN

Interactief boekje ‘In de pocket’

Voorkom pesten door te werken aan groepsbevordering, talenten en weerbaarheid. Dit interactieve boekje met meer dan 43 methodieken doet jongeren samenwerken, geeft hen tips en tricks om steviger in de schoenen te staan en eerlijk hun mening te kunnen zeggen. Plus een inhoudelijke katern over pesten: wat is het, hoe herken ik het, wat kan ik doen als gepeste/omstander?

Bij ‘In de pocket’ hoort een handleiding voor begeleiders.

BELEID ONDERWIJS / JEUGDWERK / SPORT

Beleidstraject Weerbaarheid & Pesten

Waar ligt de grens tussen een onschuldig plagerijtje en pestgedrag? Hoe herken je de signalen? En hoe ga je ermee om? Sneller én beter leren inspelen op pestgedrag is de beste manier om het te voorkomen.

Een respectvolle groepssfeer met weerbare kinderen, jongeren én volwassenen ligt aan de basis van een leefbare groep, school en organisatie zonder pesten.

Met zijn jarenlange ervaring in pestpreventie en groepsdynamica helpt Pimento jouw organisatie graag om permanent te bouwen aan een duurzaam kader waarin iedereen zichzelf kan zijn.

ONDERWIJS / JEUGDWERK / SPORT

Methodiek ‘Meer dan koffieklets’

‘Meer dan koffieklets’ is een methodiek, ontwikkeld door CM, om scholen en organisaties (bv. sportclubs en jeugdbewegingen) te ondersteunen om sociale contacten tussen ouders op gang te brengen. Als organisatie zorg jij voor een ontmoetingsmoment waar ouders van jonge kinderen samenkomen. Maak gebruik van dit pakket om tijdens dit moment het ijs te breken en gesprekken op gang te brengen. Het pakket aanvragen is volledig gratis en bestaat uit twee delen. Het ene deel wordt digitaal verstuurd, het andere met de post.

BELEID ONDERWIJS / JEUGDWERK / SPORT

Bouwstenen van #Een Jaar Lang Tegen Pesten

Wil jij graag met je groep op een eenvoudige manier werken aan een antipestbeleid: check dan zeker de bouwstenen van #eenjaarlangtegenpesten (#EJLTP) en ontdek dat dit helemaal niet moeilijk hoeft te zijn; je moet er gewoon mee aan de slag 😉.

BELEID ONDERWIJS / JEUGDWERK / SPORT

STOP (CYBER)PESTEN wegwijzer voor begeleiders van kinderen en jongeren

Hoe pesten voorkomen en aanpakken en bij wie kan je terecht voor hulp? Deze handige wegwijzer toont stap per stap wat je kan doen als begeleider in geval van een pestsituatie en wie je daarbij kan helpen.

Je kan de wegwijzer GRATIS downloaden op printbaar A4-formaat. De wegwijzer is opgesteld voor alle begeleiders van kinderen & jongeren uit onderwijs, sport en jeugdwerk.

KINDEREN & JONGEREN / OUDERS / ONDERWIJS / JEUGDWERK / SPORT

Vormingen over het thema pesten

Bekijk de vele vormingen over het thema ‘pesten’, aangeboden door de partners van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten op ALLESoverPESTEN. Je vindt er vormingen voor kinderen & jongeren, ouders en begeleiders van kinderen & jongeren uit onderwijs, sport en jeugdwerking.

Onderwijs

3de KLEUTERKLAS

Klasvoorstelling ‘Victor als praatmaatje’

Een acteur stelt op een ludieke manier de Victor handpop voor aan de kindjes in de klas. Hij toont aan de hand van enkele voorbeelden hoe de kinderen in gesprek kunnen gaan met Victor. De handpop wordt op die manier het ‘praatmaatje’ waarmee de kinderen hun leuke en minder leuke gevoelens kunnen delen. De groen-rode bol op het hoofd van Victor kan draaien en kan (door het kind) gebruikt worden om aan te geven hoe het zich voelt. Bijgeleverd krijg je ook een gids die nog dieper ingaat op deze onderwerpen en methodes.

5-7  JAAR / ONDERWIJS

Kamishibai vertelplaten

Met deze Kamishibai vertelplaten maak je het lespakket rond de geluksdriehoek (voor lager onderwijs) helemaal compleet! De platen zijn een onderdeel van de les ‘Nootjes van geluk’ en vertellen het verhaal van Pluis, Pluim en Dirk. Drie eekhoorntjes die met de hulp van Uil hun moeilijkheden overwinnen. Ontdek hoe zij bouwen aan hun (eekhoorn-)geluk.

Joetz podcasts vriendschap
8 – 12 JAAR / LAGER ONDERWIJS

Gratis lespakket met podcast over vriendschap

‘Onderons’ laat kinderen van 8 tot 12 jaar aan het woord in 5 afleveringen. Ze delen hun ervaringen met vriendschap en geven een unieke kijk in hun leefwereld. Zo reiken kinderen elkaar de tools aan om vriendschappen te maken, ruzies op te lossen, om te gaan met groepsdruk, …

School Zonder Pesten Goedgevoel Doeboek tegen Pesten
6 – 12 JAAR / ONDERWIJS / THUIS

Goedgevoel Doeboek tegen Pesten

Met dit doeboek leren kinderen op een leuke manier dat pesten niet OK is. Via grappige stripverhalen, spelletjes en de code van de OK-Brigade vinden ze positieve antwoorden en oplossingen. Dit doeboek biedt ouders en leerkrachten tal van mogelijkheden om met de kinderen in gesprek te gaan over pesten en sociale vaardigheden.

LEERKRACHTEN LAGER ONDERWIJS

Vlieg erin!

Neem je leerlingen (5de en 6de leerjaar) mee op de roetsjbaan van het leven en versterk hun veerkracht en talenten! Het pakket geeft concreet lesmateriaal om de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen te versterken en een positief klasklimaat te stimuleren. De leraar volgt met de klas een parcours door een pretpark. Langs vier roetsjbanen krijgen leerlingen bouwstenen voor meer zelfinzicht, veerkracht en welbevinden.

LEERKRACHTEN SECUNDAIR ONDERWIJS

Spel Doorbreek taboes over (positieve) gezondheid

Hoe zit het met je kennis rond je eigen positieve gezondheid? Verzamel al je taartpunten door vragen te beantwoorden, opdrachten uit te voeren of je mening te delen in de verschillende categorieën ‘lichaam’, ‘mentaal welzijn’, ‘zingeving’, ‘levenskwaliteit’, ‘sociale relaties’ en ‘dagelijks leven’. Speel de CM-versie om alle taboes te doorbreken bij je vrienden en klasgenoten.

Deze activiteit is geschikt voor leerlingen in de 2de en 3de graad van het secundair onderwijs.

LEERKRACHTEN LAGER EN SECUNDAIR ONDERWIJS

Happy Snacks

Happy Snacks zijn geluksinterventies die een leerkracht kan inzetten om rond mentaal welbevinden of geluk te werken. Elke Happy Snack zet expliciet in op één van de twaalf competenties van de geluksdriehoek. Met deze kleine, fijne acties en werkvormen kan je echt het verschil maken in de klas. Want … geluk zit in de kleine dingen, niet?

Snel wegwijs raken in deze werkvormen? De Happy Snacks-toolkit zet je samen met je leerlingen op weg om de juiste werkvormen te kiezen. Met de speldoos in de klas maak je het snacken van gelukkige tussendoortjes nog makkelijker, leuker en concreter!

LEERKRACHTEN LAGER EN SECUNDAIR ONDERWIJS

‘Geluk in de klas’: platform met info, tips, lesmaterialen

Geluk in de klas, dat wensen we jullie allemaal toe. Leerlingen én leerkrachten! Op deze website bieden we handvaten, kant-en-klare materialen, tips en informatie aan die helpen om te groeien en bloeien. En weet je wat? Dat hoeft helemaal niets groots en moeilijks te zijn, want geluk … dat zit in de kleine dingen. Ook in de klas.

LEERKRACHTEN LAGER EN SECUNDAIR ONDERWIJS

Lespakket Geluksdriehoek

Uit welke bouwstenen bestaat geluk? Kan ik mijn geluksgevoel beïnvloeden? Kan ik verdrietig en tegelijkertijd toch ook gelukkig zijn? Hoe geef ik op een laagdrempelige (en leuke) manier les over het thema? Deze en nog vele andere vragen komen aan bod in het lespakket ‘Geluksdriehoek’. Voor het lager en het secundair onderwijs.

LEERKRACHTEN LAGER EN SECUNDAIR ONDERWIJS

Workshop ‘Geluk in de klas’

Een aantal vaardigheden die bijdragen aan ons geluk kunnen we trainen. Omdat ‘jong geleerd oud gedaan is’ én kinderen en jongeren mekaar hierin kunnen ondersteunen en helpen, is de klas een uitstekende context om hiermee aan de slag te gaan. Gezond Leven ontwikkelde kant-en-klare materialen, spelvormen, methodieken … die leerkrachten hiermee kunnen helpen én die aantonen dat op regelmatige basis aan de slag gaan met geluk ook gewoonweg leuk kan zijn!

11 – 24 JAAR / SECUNDAIR ONDERWIJS

De 7 Dagen WAT WAT Detox Challenge

WAT WAT, hét platform met info op maat van jongeren, maakte samen met Chrostin deze 7 Dagen WAT WAT Detox Challenge.

Plan alvast wat tijd in tijdens de Week om dagelijks een korte maar krachtige challenge aan te gaan met je klas! Hoe? Bestel de 2 posters, download het draaiboek en volg dag per dag de challenges.

In februari vinden jullie op Instagram, Facebook en Youtube van WAT WAT meer info, tips en interviews over de challenges.

VSK Welbevindinges
12 – 18 JAAR / SECUNDAIR ONDERWIJS

Gratis lespakket met bordspel Welbevindinges

Welbevindinges is een lespakket voor leerkrachten die met hun middelbare klas spelenderwijs en participatief willen stilstaan rond het welbevindenbeleid op school. Een welbevindenbeleid op school werkt als leerlingen er zich in kunnen vinden. Hoe kan je dit beter checken dan het er met hen over te hebben? Ga aan de slag met dit interactieve bordspel en kom te weten wat jouw leerlingen vinden over je welbevindenbeleid, welke obstakels ze zien, welke hulpbronnen ze kennen en gebruiken en met welke goede ideeën ze zitten rond welbevinden op school.

12-14 JAAR / ONDERWIJS

Kaartspel ‘Wel in je vel’

Het wel in je vel-spel is een uitbreiding van de les ‘Wel in je vel-spel’ uit het lespakket van de geluksdriehoek en is gericht naar jongeren van de eerste graad van het secundair onderwijs. Dit spel gaat over mentaal welbevinden, of kortweg: geluk. De leerlingen ontdekken hoe je kunt inspelen op lastige situaties. Ze leren zo bewust na te denken hoe je geluk in eigen handen kunt nemen.

Joetz podcasts vriendschap
14 – 18 JAAR / SECUNDAIR ONDERWIJS

Gratis lespakket met podcast over vriendschap

Tournée Amicale is een podcast over vriendschap voor en door jongeren van 16 tot 26 jaar. In deze podcastreeks gaat Linde Merckpoel in gesprek over vriendschap met telkens 2 jongeren. Zij delen in 5 afleveringen hun wijsheden, inzichten en ervaringen. Want sharen is caren.

BELEID / ONDERWIJS

Gezonde school: welbevindenbeleid

Hoewel educatie een belangrijk onderdeel is van een welbevindenbeleid, is dit alleen onvoldoende om te spreken over een echt welbevindenbeleid. Dat is één van de uitgangspunten van de heleschoolbenadering waar Gezonde School voor staat.

Wil je evolueren naar een gedragen en samenhangend welbevindenbeleid, dan is actie op verschillende vlakken en niveaus nodig!

Deze drie tools van Gezonde School helpen je -stap voor stap- evolueren naar een samenhangend en gedragen welbevindenbeleid.

DIRECTIE, LEERKRACHTEN, LEERLINGENBEGELEIDING / ONDERWIJS

Gratis flowchart
Eerste Hulp bij Cyberpesten

Cyberpesten is jammer genoeg een realiteit voor veel scholen. In deze flowchart voorziet Mediawijs een stappenplan om cyberpesten te herkennen en aan te pakken op school. Daarnaast vind je, aan de achterzijde, ook verschillende handvaten en technieken om cyberpesten aan te pakken en tips om het gesprek aan te gaan met alle betrokkenen.

Sport

ICES Doeboek Time-Out tegen Pesten
10 – 12 JAAR / SPORTCLUB / THUIS

Doeboek ‘Time-Out tegen Pesten’

Dit doeboek wil sportende kinderen van 10 tot 12 jaar helpen om te praten over pesten en om te reageren wanneer ze pestgedrag zien. Olympisch kampioene Nina Derwael en parkouratleet en Ketnetheld Nico Vanhole zijn de fiere TOP-coaches van het doeboek. Hun stripfiguren begeleiden de kinderen doorheen de oefeningen en tips. In het doeboek vind je leuke stripverhalen, nuttige tips, sportieve oefeningen, gezonde recepten, een zoekplaat en een sportief ganzenbord. Sommige activiteiten kan het kind alleen doen, andere spelletjes zijn bedoeld om samen met teamgenoten, ouders of vrienden te spelen.

CLUB-API’S FEDERATIE-API’S SPORTCLUBBESTUURDERS SPORTCLUBONDERSTEUNERS TRAINERS

Online vorming
‘Time-Out tegen Pesten’

7 februari ’24, 19u30-21u30
i.s.m de Vlaamse Sportfederatie

Hoe herken je pestgedrag? Wat kan je doen om pesten te voorkomen en hoe reageer je als dit zich voordoet tussen leden van de sportclub?

Tijdens de vorming ‘Time Out tegen Pesten’ kom je te weten hoe je een pestvrije omgeving kan creëren en gaan we samen op zoek naar een positief antwoord op pestgedrag. We bespreken twee mogelijke manieren om op pestgedrag te reageren: de confronterende en niet-confronterende aanpak (No Blame methode).

ICES Doeboek Time-Out tegen Pesten
SPORTCLUB BELEID

Wij Pestvrij

‘Wij Pestvrij’ bestaat uit een gratis toolkit waarmee elke sportclub zelf aan de slag kan. Met onze handleiding, bouwstenen en bijhorende poster bouw je in minimaal 5 uur een eigen antipestbeleid uit.

Wat zit er in de toolkit:

  • Een handleiding
  • Tien bouwstenen vol goede praktijken, tips, acties en checklists
  • Een poster om jullie antipestbeleid bekend te maken

‘Wij Pestvrij’ is ook een wedstrijd waarmee je een begeleid traject en sport- en spelmateriaal kan winnen om de toolkit te implementeren. De winnaars voor dit jaar kom je weldra te weten tijdens de Week tegen Pesten.

Jeugdwerk

Tumult groepsspel Geluk(t)
12 – 14 JAAR / JEUGDBEWEGING

Gratis groepsspel: GELUK(T)

Zin in een tof spel dat jullie 12-14-jarigen uitdaagt om een sterkere groep te worden? Dan val je hier met je gat in de boter. Download de handleiding en het materiaal. Lees alles even door. En voor je het weet, ben je aan het spelen.

Dit is een spel over véél meer dan pesten: het gaat over wie jullie willen zijn als groep.

 

BEGELEIDERS JEUGDWERK

4 Online Minivormingen

Doorloop alleen of met anderen de basiskennis over pesten. Wanneer het jou past. Op je smartphone of laptop.

Onze vormingsbegeleiders nemen je mee via tekst, quiz en foto of video.

Wie echt met de groep aan de slag wil rond pesten, boekt nog steeds wel beter één van onze groepsvormingen. Zo zie je ook eens een vormingsbegeleider in het echt.

BEGELEIDERS JEUGDWERK

No Blame voor het jeugdwerk

Als je geconfronteerd wordt met een concrete pestsituatie, moet je reageren.

Maar hoe? Daarover gaan de meeste vragen van (bege)leiding in het jeugdwerk.

No Blame biedt een antwoord!

Tumult groepsspel Geluk(t)
BELEID JEUGDWERK

Wij PestVrij-Toolkit

Met onze toolkit – op maat van leidingsploegen en trainersteams – creëren jullie een goed en haalbaar antipestbeleid. Om pesten te voorkomen én om te reageren.

De toolkit bevat:

  • Een roadmap met bouwstenen, inspiratie, opdrachten en concrete acties.
  • Kennisversterkers over “Wat is pesten?” en “Reageren op pesten?”.
BELEID JEUGDWERK

Stappenplan Integriteitsbeleid

Hoe voorkom je integriteitsschendingen van kinderen en jongeren in jouw organisatie? Hoe reageer je op pestproblemen, seksueel grensoverschrijdend gedrag of agressie? De overheid verplicht elke jeugdorganisatie een beleid rond integriteit te ontwikkelen.

Met dit gratis, interactief instrument van Pimento kan je als organisatie zelf aan de slag. Per stap krijg je een beknopte uitleg en een of meerdere concrete opdrachten om de stap in de praktijk te brengen. Volg het stappenplan, voer de opdrachten uit. Je eindigt met een uitgewerkt integriteitsbeleid op maat van jouw organisatie!

Ouders

Ouderkoepels brochure Pesten aanpakken voor ouders
OUDERS

Gratis brochure ‘Pesten aanpakken. Wat kunnen ouders doen?’

Vaak vragen ouders zich af wat zij thuis kunnen doen om pestgedrag te voorkomen of pesten te stoppen. De 3 ouderkoepelverenigingen GO! ouders, KOOGO en VCOV ontwikkelden hiervoor de brochure ‘Pesten aanpakken. Wat kunnen ouders doen?’ De brochure legt eerst uit wat pesten is (en waarin het verschilt van plagen en een conflict) en welke vormen pesten kan aannemen. Het grootste deel van de brochure licht via een stappenplan toe hoe ouders thuis aan de slag kunnen gaan als hun kind geconfronteerd wordt met pesten op school. Tot slot bevat de brochure tips over hoe ouders de stap naar school kunnen zetten.

OUDERS KINDEREN

Webinar Veilig Online: Cyberpesten (kinderen)

Gepest worden maakt je leven tot een heuse hel. Dat weet iedereen. Als het ook online gebeurt, komt het extra hard aan. En het houdt niet op. Hoe gaat cyberpesten in z’n werk? Wat doet het met een kind? Hoe pak je dat als ouder aan? In dit webinar krijg jij als ouders antwoorden op deze vragen én tips om cyberpesten te voorkomen.

Spreker: Frederik Vanhuffel

OUDERS JONGEREN

Webinar Veilig Online: Cyberpesten (jongeren)

Pesterijen raken diep. Maar wat is de impact? Soms gaat het digitaal gewoon verder. Is er een verschil tussen cyberpesten en ‘gewoon’ pesten? De analyse van cyberpesten in dit webinar maakt jou als ouder waakzamer om signalen van pestgedrag te detecteren. En je komt meer te weten over hoe jij jouw tiener kan begeleiden bij cyberpesten.

Spreker: Steven Welters

Ouderkoepels brochure Pesten aanpakken voor ouders
OUDERS

Podcast Pubernesten

Aflevering 1: Wat als sexting grenzen overschrijdt?
Getuigenis van Debby, wiens dochter op 12-jarige leeftijd het slachtoffer werd van grensoverschrijdende sexting. Expert Nel Broothaerts van Child Focus licht toe. Wat is het verschil tussen sexting en grensoverschrijdende sexting. Wat kan ik als ouder preventief doen om mijn kind te beschermen? Hoe kan ik mijn kind helpen als sexting uit de hand loopt? Welke rol kan Child Focus spelen als sexting grensoverschrijdend wordt?

Ook jongeren reageren (kort en anoniem): Heb je al naaktfoto’s zien passeren? Wat doe je dan? Hoe help je een vriend/vriendin die zoiets meemaakt?

Ouderkoepels brochure Pesten aanpakken voor ouders
OUDERS

STOP (CYBER)PESTEN wegwijzer voor ouders

Deze wegwijzer helpt ouders als hun kind te maken krijgt met pesten: hoe kan jij als ouder helpen, welke stappen kan jij samen met je kind nemen en wie kan jou daarbij helpen?

Je kan de wegwijzer GRATIS downloaden op printbaar A4-formaat of bestellen als bladwijzer/kaart op onze webshop.

Meer informatie om te werken rond pesten?

Op deze websites staan er heel wat tools en informatie die je kunnen inspireren bij het werken aan je antipestbeleid.

ALLESoverPESTEN.be, dé informatiesite over pesten (voorkomen & aanpakken) van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten bundelt bestaande, betrouwbare en erecente info over pesten. Het biedt hulp in de strijd tegen pesten aan kinderen &jongeren, ouders en alle begeleiders van kinderen & jongeren uit zowel onderwijs, sport enjeugdwerk. Je vindt er naast antwoorden op de meest gestelde vragen, algemene info & cijfers, een aanbod aan vormingen en zelfscans ook handige wegwijzers die je op weg zetten hoe pesten aan te pakken en wie je daarbij kan helpen.

Logo Wat Wat

WAT WAT is er voor jongeren van 11 tot 24 jaar, met antwoorden op veelgestelde vragen maar ook échte, herkenbare en inspirerende verhalen en filmpjes van andere jongeren. Ook de concrete hulplijnen die je op onze ‘Ik zoek hulp!’ vindt, vind je hier terug. – Kijk bij het thema (cyber)pesten.

KlasCement is er voor leerkrachten. Alles wat bedacht is met het oog op gebruik in het onderwijs kan hier een plaats krijgen. Leerkrachten delen er hun zelfgemaakt lesmateriaal, maar ook organisaties die iets uitwerken voor het onderwijs plaatsen dat op KlasCement. Wij verwijzen vooral graag door naar de themapagina Nee tegen pesten.