5 tot 12 februari '21

 

1 op 6 kinderen en jongeren in Vlaanderen is slachtoffer van pesten. Veel van hen dragen daar heel lang de gevolgen van. Save the date, want ook in de 16de Vlaamse Week tegen Pesten maken we graag een vuist tegen pesten, samen met jullie.

 

Volg op FacebookBekijk "Een jaar lang"

Dit was de vorige Vlaamse Week tegen Pesten

Over de Week van 2021 is (behalve de data: 5-12 februari) nog niets bekend.

Scholen kunnen zich wel al kandidaatstellen voor ‘Pesten, dat kan niet’ 2021:
Tumult vzw beloont scholen met een sterk antipestbeleid met prijzen tot €2.500.

Meer info over de wedstrijd

Hieronder vind je wel alles wat we aanboden tijdens de Week van 2020.
Met ook heel wat elementen die je ook nu nog mag gebruiken.

Graag tot volgende Week! 🙂

Het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten

STIP IT 2020! Hallo Nora en Sarah!

Ketnet gooide in 2020 opnieuw alles in de strijd tegen pesten. Met een nieuw lied en een nieuwe videoclip: “Iedereen in positie? Stip it, stip it, come on and stip it!”

Samen riepen we opnieuw iedereen op om vier stippen op zijn of haar hand te zetten. Vanaf dat moment was je besmet met het Antipestvirus en kon je het ook doorgeven.

En er was meer! Want we hebben de stippen over het hele land verspreid. Met een krijtje tekenden we de stippen op plaatsen waar het mag, namen een foto en zetten onze stippen op de kaart.

Over STIP IT 2020: ketnet.be/programma/stip-it

Wat kon je doen tijdens de vorige Vlaamse Week tegen Pesten (2020)?

Bestel campagnemateriaal

Infofolders voor kinderen / jongeren / ouders,  polsbandjes, tattoos, een klaspakket, een boek of een film tegen pesten, … En natuurlijk kan je ook de campagne-affiches van Ketnet (-12 jaar) en WAT WAT (+12 jaar) ophangen.

Gratis actiefiches: praat over pesten

Met je klas, Chiro- of Scoutsgroep, voetbalploeg of zelfs oudervereniging praten over pesten? Onze actiefiches helpen je om het gesprek op een leuke en veilige manier aan te gaan.

WAT WAT met ‘pestconfessions’

WAT WAT, hét platform met info op maat van jongeren, laat jongeren horen die pesten of wel eens gepest hebben. Volg WAT WAT van 14 tot 21 februari 2020 op Instagram voor anonieme pestconfessions die je aan het denken zetten. Of doe zelf gratis anoniem je confession via 0800 132 86.

Klaspakket: ‘Trek je bek open’

Samen met Te Gek!? ontwikkelden we dit pakket om een les over pesten te geven in het secundair onderwijs. Met bijhorende lesfiche zodat de benodigde voorbereiding beperkt is.

Win een prijs tegen pesten

Ieder jaar reikt Tumult prijzen uit aan scholen en jeugdverenigingen uit jeugdwerk of sport voor hun sterk werk tegen pesten. Ook in 2020 valt er weer te winnen: tot € 2.500 voor scholen en tot € 1.000 voor jeugdverenigingen.

STIP IT: met Ketnet tegen pesten

Ketnet gooit met Nora en Sarah opnieuw alles in de STIP IT-strijd. Zet 4 stippen op je hand en verspreid ze over het ganse land. De affiche kan je nog steeds bestellen in onze webshop. Ken jij de betekenis van de 4 stippen nog?

Speel met je (klas)groep een Serious Urban Game®

Op 14 februari lanceert [ew32] haar nieuwste educatieve citygame, “Mindfits”, over mentaal welbevinden bij jongeren. De link tussen pesten en mentaal welbevinden is snel gevonden. 4 Leuvense scholen mogen het spel in primeur spelen tijdens de Week.

Doorbreek het taboe met een film in de bioscoop

Ook in 2020 heeft Kinepolis een scholenaanbod op maat van de Week tegen Pesten. Als leerkracht krijg je een lespakket mee om het gesprek achetaf aan te gaan. Het aanbod in 2020: Wonder, Spijt!, Le Nouveau en Girl.

Jouw actie tegen pesten?

Elk jaar leggen honderden scholen en verenigingen tijdens de Week zelf de basis om pesten meer bewust te voorkomen en aan te pakken. Jouw acties op school of vereniging maken het grootste verschil. Ga dus creatief aan de slag of maak gebruik van het materiaal op deze website. Deel met #stipit en #weektegenpesten.

Samen met …

De Vlaamse Week tegen Pesten is een initatief van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten. Samen met deze partners maken we de Week.

Met steun van …

Het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten is een samenwerkingsverband dat zelf weinig middelen heeft. Dankzij deze steungevers kunnen we de Week waarmaken. We hopen onze missie in de toekomst nog meer te realiseren. Misschien dankzij jullie steun? Kijk bij Steun ons.

Een vraag voor het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten