Voor kinderen en jongeren

Word je gepest? Heb je gezien dat iemand gepest word en weet je niet wat je kan doen? Heb je zelf iemand gepest en wil je ermee stoppen? Praat erover met iemand uit je omgeving die je vertrouwt. Of praat met iemand via één van deze hulplijnen.

Awel

Luistert naar kinderen en jongeren. 

Bel, chat, mail met Awel. Of lees en deel ervaringen met andere kinderen en jongeren.

Wanneer je Awel contacteert, zal een vrijwilliger naar jou luisteren. Het is niet erg als je wat nerveus bent, dat is heel normaal. De beantwoorder zal je ondersteunen. Je mag jouw tijd nemen en alles vertellen wat je wil. We maken een beknopt verslagje van jouw verhaal en zorgen ervoor dat niemand kan weten dat het over jou gaat.

CLB en CLBchat

Neem contact op met een leerlingenbegeleider van het CLB (Centrum voor leerlingenbegeleiding). Dat kan anoniem via CLBchat en/of maak een afspraak met het CLB waar jouw school mee samen werkt.

Het JAC

Het JAC helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar met al hun vragen en problemen. Je kan bij het JAC terecht met elke vraag.

Bij de meeste JAC’s kan je gewoon binnenstappen met je vraag. Soms moet je een afspraak maken. Je kan ook bellen, mailen of je chatten. Als je dat wil, kan je altijd anoniem contact opnemen. Een hulpverlener geeft je meteen advies, informatie en praktische hulp, maar luistert vooral naar je verhaal.

1712

Word jij vaak uitgescholden? Is er iemand die jou fysiek pijn doet, slaat, schopt, …? Worden er persoonlijke spullen van jou afgepakt? Dan ben je slachtoffer van geweld. Ook pesten is geweld.

Met 1712 kan je bellen of mailen om erover te praten.

Tejo

Zie je het even niet meer zitten? Spring binnen bij therapeuten van Tejo en doe je verhaal!

Tejo biedt gratis, anoniem en onmiddelijk herapeutische begeleiding aan jongeren van 10 tot 20 jaar.

OverKop

5 huizen waar je terechtkan voor een luisterend oor en therapeutische hulp. In Oostende, Gent, Mechelen, Tienen en Genk.

ikzoekhulp.be

Als je met een vraag of probleem zit, dan kom je graag bij iemand terecht die de nodige expertise heeft m.b.t. jouw vraag / probleem. ikzoekhulp.be helpt je de weg te vinden naar deze hulpverlener.

Vind-een-psycholoog.be

Op Vind-een-Psycholoog.be vind je gemakkelijk en snel een goede psycholoog bij jou in de buurt.

Meer informatie voor kinderen en jongeren

Ben je tussen 11 en 24 jaar? Dan is WAT WAT er voor jou. Met antwoorden en met echte, herkenbare en inspirerende verhalen en filmpjes van andere jongeren, helpt WAT WAT veelgestelde vragen van jongeren te beantwoorden. Ook (cyber)pesten is één van de thema’s.

Logo Wat Wat

Voor ouders

CLB en CLBchat

Neem contact op met een leerlingenbegeleider van het CLB (Centrum voor leerlingenbegeleiding). Dat kan anoniem via CLBchat en/of maak een afspraak met het CLB waar de school van jouw kind mee samen werkt.

1712

Ook als ouder kan je terecht bij 1712. Ook al ben je zelf geen rechtstreeks slachtoffer van pesten of ander geweld.

Met 1712 kan je bellen of mailen voor advies.

Tele-Onthaal / 106

Bij Tele-Onthaal kan je dag en nacht terecht. Je kan anoniem bellen of chatten over je kleine of grote zorgen. Ook als je (vermoedt dat) je kind gepest wordt.

ikzoekhulp.be

Als je met een vraag of probleem zit, dan kom je graag bij iemand terecht die de nodige expertise heeft m.b.t. jouw vraag / probleem. ikzoekhulp.be helpt je de weg te vinden naar deze hulpverlener.

Vind-een-psycholoog.be

Op Vind-een-Psycholoog.be vind je gemakkelijk en snel een goede psycholoog bij jullie in de buurt.

Meer informatie voor ouders

De ouderkoepels GO! Ouders, VCOV en KOOGO ontwikkelden samen een brochure ‘Pesten aanpakken: wat kunnen ouders doen?’

Pesten aanpakken - Wat kunnen ouders doen

Voor leerkrachten en begeleiders in jeugdwerk, sportclubs, voorzieningen, …

1712

Ook als leerkracht of begeleider kan je terecht bij 1712. Ook al ben je zelf geen rechtstreeks slachtoffer van pesten of ander geweld.

Met 1712 kan je bellen of mailen voor advies.

Pedagogische begeleidingsdiensten

De pedagogische begeleidingsdiensten (PBD’s) van Onderwijs Vlaanderen ondersteunen leerkrachten, scholen en de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB’s).

Een vraag voor Kies Kleur tegen Pesten?

Contacteer de webshop bij vragen over bestellingen of producten uit onze webshop.

Heb jij een warm hart voor het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten en wil jij ons graag steunen? Alle financiële steun, giften en sponsoring zijn welkom en bespreekbaar.

Contacteer de organisatie voor alle andere vragen.