18de Vlaamse Week tegen Pesten 2023

Van vrijdag 10 februari t.e.m. zaterdag 18 februari

Lees hieronder hoe jij kan meedoen met ons en al onze partners:

De Vlaamse Week tegen Pesten is een initiatief van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten, dat bestaat uit 22 partners. Ook zij hebben voor jullie heel wat in aanbod en daarop hoeven jullie niet langer te wachten: jullie kunnen het hier ontdekken.

Pesten, dat kan niet!’-prijs 2023

Ook dit jaar zetten de Vlaamse Week tegen Pesten feestelijk in op de winnende school van de ‘Pesten, dat kan niet!’-prijs 2023. Want ook nu delen we prijzen uit aan 10 scholen die sterk werk maken van de strijd tegen pesten. Wie dat zijn, wie de opvolger wordt van Basisschool Imelda uit Sint-Jans-Molenbeek, kom je te weten op vrijdag 10 februari 2023!

De Week vieren we samen, met jullie en met onze mediapartners Ketnet, Radio2, MNM en WAT WAT. Ook zij hebben weer heel wat in petto!

Afgelopen weekend maakte Ketnet, Radio 2 en MNM bekend dat zij ook dit jaar samen zullen strijden tegen pesten. Zo werden ook de nieuwe boegbeelden voor de verschillende zenders bekend gemaakt en natuurlijk ook de gloednieuwe STIP IT-song! Lees er alles over op Ketnet.be!

Doe mee met STIP IT en trek een stippenlijn tegen pesten!

Met je vrienden, met je familie, met je klas, school, straat, wijk, bedrijf, jeugdbeweging, sportclub, dorp, gemeente, maakt niet uit! Doe het en maak het plezant! Ga voor de sportiefste, beestigste, luidste, kleurrijkste, stoerste, maakt-niet-uit-welkste stippenlijn.

Hoe doe je dat? Zet 4 stippen op je hand en ga naast elkaar op een lijn staan. Reik elkaar de gestipte hand. Ziezo, nu heb je een stippenlijn!

Maak een video van die stippenlijn en verspreid die via sociale media met copy “Wij trekken de lijn tegen pesten” en #stipit #hiertrekkenwijdelijntegenpesten #ALLESoverPESTEN. Post je filmpje zeker ook op www.stip-it.be!

Jongerenplatform WAT WAT voert mee actie tijdens de Vlaamse Week tegen Pesten. We roepen jongeren op om hun goede voorbeeld of goede voornemen te delen voor een jaar lang zonder pestgedrag. Wat doen jullie of willen jullie doen als klas, jeugdvereniging, jeugdhuis, sportclub of vriendengroep om de groepssfeer een jaar lang te boosten? Deel het tijdens De Week via een foto of video op Instagram, tag @watwat_jijweet en win een graffitimuur met je groep!

  Inspiratie nodig?

  • Doe de WAT WAT Detox Challenge. Met de 7 Days Detox Challenge dagen we leerlingen en leerkrachten uit het secundair (maar ook leiders, leden, sporters en trainers) uit om de positieve vibes in de groep een boost te geven. Plan alvast wat tijd in om tijdens de Vlaamse Week tegen Pesten dagelijks een kort maar krachtige challenge aan te gaan met de klas!

   

  • Speel het Donkere Gedachten kaartspel: een spel met 38 vragen of ‘gespreksstarters’ om te praten over hoe het écht met je gaat.
  • Volg WAT WAT tijdens de Week op Instagram en Facebook. Daar delen we getuigenissen en tips van andere jongeren. We delen ook info op maat van jongeren over hoe je kan omgaan met pestgedrag en wat je kan doen om het te voorkomen.

  Neem ook een kijkje op …

  onze informatiesite ALLESoverPESTEN.be,

  dé informatiesite over pesten van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten. Je vindt er naast antwoorden op de meest gestelde vragen, algemene info & cijfers, een vormingsaanbod en zelfscans, ook handige wegwijzers voor zowel kinderen&jongeren, als ouders en begeleiders van kinderen & jongeren, die je op weg zetten hoe pesten aan te pakken en wie je daarbij kan helpen.

  onze webshop

  Je vindt er heel wat materiaal rond het thema pesten, zoals infofolders voor kinderen, jongeren of ouders, de strip Jommeke & het verpeste kamp mét extra bijlage over pesten voorkomen en aanpakken, posters, …

  Dit was de Vlaamse Week tegen Pesten 2022

  ‘Pesten, dat kan niet!’-prijs 2022

  De winnaar van 2022 werd VBS Imelda uit Sint-Jans-Molenbeek. Tijdens een feestelijke receptie mét dans van de leerlingen, namen zij op 18 februari hun prijs in ontvangst en trapten zo de Week 2022 op gang. 

   

  Naast de hoofdwinnaar selecteerden onze jury nog negen laureaten: zij wonnen elks 500 euro voor hun anti-pestbeleid.

  • Ervaringsgerichte basisschool De Sterrebloem, Meigem (BaO)
  • BS De Toverwijzer, Tienen (BaO)
  • Element, Sint-Andries-Brugge (SO)
  • Eymardschool BuSO, Lommel (SO)
  • GBS Lindenlaan, Beveren (BaO)
  • Paridaensinstituut, Leuven (SO)
  • VBS Sint-Alena, Dilbeek (BaO)
  • VBS Spes Nostra, Heule (BaO)
  • SBSO Zonnebos, ’s Gravenwezel (SO)

   

  STIP IT 2022 met Ketnet!

  En met MNM! En met Radio 2!

  Uiteraard was STIP IT terug van de partij en zagen we de 4 stippen opnieuw opduiken als krachtig symbool tegen pesten. Maar dit jaar niet enkel bij jongeren: ook volwassenen trekken mee aan de kar. Ketnet en het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten trommelden Radio 2 en MNM op om mee hun krachtige schouders onder deze actie te zetten. Zo werden we niet enkel gesteund door een nieuwe nieuwe song en videoclip, maar ook nieuwe boegbeelden en tal van verhalen bij Ketnet, Radio 2 en MNM!

   

  STIP IT Challenge

  Voor de eerste keer werd de STIP IT-challenges voor lagere scholen, secundaire scholen, jeugdverenigingen en sportclubs georganiseerd. In de categorie lagere school ging het SJC Oude-Bareel aan de haal met het prijzenpakket, in de categorie secundaire school won het VTI Sint-Lucas, de Chiromeisjes Loenhout wonnen in de categorie jeugdwerking en tot slot in de categorie sportvereniging won de HSK Kunstschaatsclub. De winnende lagere school is dankzij deze challenge uitgenodigd tijdens de Stip It Live uitzending, de slotshow van de Week tegen Pesten op Ketnet.

   

  Samen met …

  De Vlaamse Week tegen Pesten is een initiatief van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten.

  Samen met deze partners maken we de Week.

  Logo Wat Wat
  Logo Wat Wat
  Logo Wat Wat
  Logo Wat Wat

  Met steun van …

  Het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten kan de Week waarmaken dankzij deze steungevers.

  We hopen onze missie in de toekomst nog meer te realiseren. Misschien dankzij jullie steun? Kijk bij Steun ons.

  De Week in komende jaren?

  De Vlaamse Week tegen Pesten valt elk jaar in dezelfde periode. Van de voorlaatste vrijdag voor de krokusvakantie tot de vrijdag vlak voor de krokusvakantie. Je moet niet in je agenda duiken, hier zijn de data.

   

  • 2024: 2-9 februari
  • 2025: 21-28 februari
  • 2026: 6-13 februari 

  Een vraag voor Kies Kleur tegen Pesten?

  Contacteer de webshop bij vragen over bestellingen of producten uit onze webshop.

  Contacteer de organisatie voor alle andere vragen.