De Vlaamse Week tegen Pesten

De Week tegen Pesten 2022 is voorbij… en ja: het was een groot succes!!! Er waren ontelbaar veel initiatieven, zowel online als offline: er werd gepraat op radio en televisie, er werd gestipt, er werd gedanst… Hartverwarmend! Bedankt iedereen om jullie zo massaal in te zetten op de strijd tegen pesten, want pesten stop je niet alleen!

Over de editie van 2022 kan je hieronder meer lezen. Wij zijn echter al volop gestart met de komende editie: de Vlaamse Week tegen Pesten 2023 die zal doorgaan van vrijdag 10 februari 2023 t.e.m. vrijdag 17 februari 2023. En daarbij hoort uiteraard de uitreiking van de ‘Pesten, dat kan niet!’-prijs 2023 aan 10 scholen die sterk werk maken van de strijd tegen pesten.

Gaat jouw school straks aan de haal met 2.500 euro? Is jouw school de opvolger van de winnende school van de ‘Pesten, dat kan niet!’-prijs 2022: Basisschool Imelda uit Sint-Jans-Molenbeek? Schrijf jullie dan als de bliksem in:

Dit was de Vlaamse Week tegen Pesten 2022

THEMA 2022:

“Iedereen is anders, iedereen hoort erbij!”

Tijdens de 17de Vlaamse Week tegen Pesten richt het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten de blik op het omgaan met gelijkenissen en verschillen. We weten allemaal dat iedereen anders is. We weten ook allemaal dat je jezelf moet kunnen zijn om gelukkig te zijn. En toch is anders zijn een risico …

Lees de thematekst

‘Pesten, dat kan niet!’-prijs 2022

De winnaar van 2022 werd VBS Imelda uit Sint-Jans-Molenbeek. Tijdens een feestelijke receptie mét dans van de leerlingen, namen zij op 18 februari hun prijs in ontvangst en trapten zo de Week 2022 op gang. 

 

Naast de hoofdwinnaar selecteerden onze jury nog negen laureaten: zij wonnen elks 500 euro voor hun anti-pestbeleid.

 • Ervaringsgerichte basisschool De Sterrebloem, Meigem (BaO)
 • BS De Toverwijzer, Tienen (BaO)
 • Element, Sint-Andries-Brugge (SO)
 • Eymardschool BuSO, Lommel (SO)
 • GBS Lindenlaan, Beveren (BaO)
 • Paridaensinstituut, Leuven (SO)
 • VBS Sint-Alena, Dilbeek (BaO)
 • VBS Spes Nostra, Heule (BaO)
 • SBSO Zonnebos, ’s Gravenwezel (SO)

 

STIP IT 2022 met Ketnet!

En met MNM! En met Radio 2!

Uiteraard was STIP IT terug van de partij en zagen we de 4 stippen opnieuw opduiken als krachtig symbool tegen pesten. Maar dit jaar niet enkel bij jongeren: ook volwassenen trekken mee aan de kar. Ketnet en het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten trommelden Radio 2 en MNM op om mee hun krachtige schouders onder deze actie te zetten. Zo werden we niet enkel gesteund door een nieuwe nieuwe song en videoclip, maar ook nieuwe boegbeelden en tal van verhalen bij Ketnet, Radio 2 en MNM!

 

STIP IT Challenge

Voor de eerste keer werd de STIP IT-challenges voor lagere scholen, secundaire scholen, jeugdverenigingen en sportclubs georganiseerd. In de categorie lagere school ging het SJC Oude-Bareel aan de haal met het prijzenpakket, in de categorie secundaire school won het VTI Sint-Lucas, de Chiromeisjes Loenhout wonnen in de categorie jeugdwerking en tot slot in de categorie sportvereniging won de HSK Kunstschaatsclub. De winnende lagere school is dankzij deze challenge uitgenodigd tijdens de Stip It Live uitzending, de slotshow van de Week tegen Pesten op Ketnet.

 

Wat kan je doen in afwachting van de Vlaamse Week tegen Pesten 2023?

Surf naar allesoverpesten.be

Op zoek naar meer info over het thema ‘pesten’. Surf dan zeker eens naar allesoverpesten.be. Op deze website vind je cijfers over pesten, meer uitleg over het verschil tussen ‘pesten’ en ‘plagen’, maar ook hele duidelijke wegwijzers over wie je kan helpen of wat je kan doen in geval van een pestsituatie.

Neem een kijkje op onze webshop

Je vindt er heel wat materiaal rond het thema pesten, zoals infofolders voor kinderen / jongeren / ouders,  de Detox-posters van WAT WAT, een STIP IT-doeboek tegen pesten, …

Gratis actiefiches: “Iedereen is anders, iedereen hoort erbij!”

Met je klas, chiro- of scoutsgroep, voetbalploeg, oudervereniging of lerarenteam werken rond het thema pesten? In onze actiefiches vind je kant-en-klare activiteiten om te bouwen aan een positieve groep.

Gratis groepsspel: GELUK(T)

Hoi leiding! Zin in een tof spel dat jullie 12-14-jarigen uitdaagt om een sterkere groep te worden? Dan val je hier met je gat in de boter. Download de handleiding en het materiaal. Lees alles even door. En voor je het weet, ben je aan het spelen.

De 7 dagen WAT WAT Detox Challenge

WAT WAT, hét platform met info op maat van jongeren maakte samen met Chrostin deze 7 dagen WAT WAT Detox Challenge.

Plan een week in om dagelijks een kort maar krachtige challenge aan te gaan met de klas! Download het handige draaiboek en volg dag per dag de challenges.

Op Instagram, Facebook en Youtube van WAT WAT vinden jullie meer info, tips en interviews over de challenges.

Samen met …

De Vlaamse Week tegen Pesten is een initiatief van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten.

Samen met deze partners maken we de Week.

Logo Wat Wat
Logo Wat Wat
Logo Wat Wat
Logo Wat Wat

Met steun van …

Het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten kan de Week waarmaken dankzij deze steungevers.

We hopen onze missie in de toekomst nog meer te realiseren. Misschien dankzij jullie steun? Kijk bij Steun ons.

De Week in komende jaren?

De Vlaamse Week tegen Pesten valt elk jaar in dezelfde periode. Van de voorlaatste vrijdag voor de krokusvakantie tot de vrijdag vlak voor de krokusvakantie. Je moet niet in je agenda duiken, hier zijn de data.

 

 • 2023: 10-17 februari
 • 2024: 2-9 februari
 • 2025: 21-28 februari 

Een vraag voor Kies Kleur tegen Pesten?

Contacteer de webshop bij vragen over bestellingen of producten uit onze webshop.

Heb jij een warm hart voor het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten en wil jij ons graag steunen? Alle financiële steun, giften en sponsoring zijn welkom en bespreekbaar.

Contacteer de organisatie voor alle andere vragen.